Най-лесно е да се избавим от вирусна инфекция в началото. Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо. Всичко това, което бабите са ни учили, може да забави развитието на вируса. Така голяма част от хората ще си останат само със спомена за болно гърло и хрема. Това сподели проф. Кантарджиев на редовния брифинг на Националния щаб. Той обясни развитието и мутациите на COVID-19. 

Кантарджиев припомни, че всяка инфекция, която се предава по въздушно-капков път, постепенно се адаптира към човешкия вид. Такъв е случаят и с новия коронавирус, който е започнал да се предава по-лесно, но и да протича с по-лека клинична картина. Всичко това се е случило благодарение на адаптацията, през която е преминала структурата му - вирусът вече се "закача" по-лесно към човешката клетка, изразходвайки по-малко енергия. Според Кантарджиев обаче това не води до по-голяма смъртност, а по-скоро - до хронично протичане и по-дълго лечение. 

"Известни са някои мутации на вируса. Форма S има три генетични разновидности. Той обаче мутира във форма L. Това означава, че е по-вирулентен и по–опасен. Това е причината за голямата заболеваемост в Италия и Испания", сподели вирусологът. 

Той отново изтъкна, че не трябва да се изчаква с лечението на първите симптоми. 

"За разлика от грипа, който се развива за 2 часа, на тази инфекция и трябват дни", обясни лекарят. 

Ген. Мутафчийски пък изтъкна, че не мутациите, а забавените мерки са причина за по-високата смъртност в Италия.

В началото много кметове призоваха „Да идем да пием по една чаша вино с приятели”. В Швеция пък има 35 пъти по-голяма смъртност , отколкото у нас, но министър-председателят имаше доблестта да си признае грешката, коментира той.