Кампания за измерване на кръвното налягане ще се проведе на Главаната улица в Пловдив. Събитието е част от инициативите, които ще се проведат под тепетата по време на Световния ден за борба с хипертонията – 17 май.

В резултат на бързо нарастващата тежест на заболяванията, свързани с хипертонията, Международната асоциация по хипертония (ISH) и Световната лига по хипертония (WHL) определиха месец май като месец на превенция. По този повод Българска Лига по Хипертония, в партньорство с Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България и фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“ организира мащабна здравна кампания, посветена на профилактика и контрол на сърдечносъдовите заболявания и хипертонията.

Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“ също се включва в здравната кампания. В Пловдив инициативата се провежда съвместно с Катедра „Физиология“ на Медицинския университет в града и Българска лига по хипеторния, разказа проф. д-р Федя Николов, началник на Клиниката по кардиология.

В инициативата ще участват и доброволци от БЧК.

В специално обособен пункт на стълбите на Каменица на Главната улица (ул. „Княз Александър I Батенберг“ в площта между №27 и №29) от 11:00 до 16:00 ч. ще се извършват квалифицирани консултации за хипертоници и безплатно измерване на кръвното налягане от студенти по медицина, стажанти и лекари.

Паралелно с това на 17 май от 10:00 до 13:00 ч. в консултативен кабинет №11 в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66 – База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“, ще се извършват безплатни прегледи на хипертоници. За прегледите  желаещите трябва да се записват предварително на телефон 032 602 377 в дните до 17 май, във времето от 8:00 до 15:00 ч.

Националната здравна кампания „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане“ ще се проведе паралелно по едно и също време в 11 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик.

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония в Европейския съюз е 30 – 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. По данни на НСИ от проведено европейско здравно проучване за периода 2008 – 2017 г., заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо увеличаване на случаите на хипертония, и нарастване на броя на пациентите с високо кръвно налягане в по-млада възраст – 45-65 години, т.е има подмладяване на болестта. Изследванията показват и увеличаване на случаите с предсърдното мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност.  Мозъчният инсулт сам по себе си е втората водеща причина в целия свят, която се асоциира с лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система.

Основна причина за тези резултати е фактът, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което пък се обяснява със слабата информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и с рискови фактори свръхтегло, прекален прием на алкохол и сол с храната, както и недостатъчна физическа активност, съобщават от Българската лига по хипертония.