Десетки прокурори, следователи и служители на администрацията и на Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор се включиха в акция за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”, съобщават от ВМА.

Главният прокурор Иван Гешев, и.д. административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Ангелова и ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров бяха първите, които дариха кръв във Военномедицинска академия.

Акцията продължава и в следващите дни, като към инициативата ще се включат и много магистрати и служители от цялата страна. От ВМА уточняват, че насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от мисиите им. В тази връзка, периодично се организират кампании в цялата страна и хиляди българи годишно застават зад каузата. Извън тях, всеки желаещ може да дари надежда на болен в беда в Кръвния център на ВМА, всеки ден от 8.00 до 16.00 часа. Извършените в световен мащаб проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно, желаещите могат да дарят кръв, без да има какъвто и да е риск за здравето им, уточняват от ВМА.