На днешния ден празнуват всички с името Страхил. Страхил е защитно име и ознава страшен, пожелание да се боят от него болестите, да всява страх. Вярвало се, че хората, които носят това име, ще бъдат уважавани, здрави и ще се обръщат със страхопочитание към тях.

На 6 април, православната църква отбелязва смъртта на св. Методий Славянобългарски. Той е бил по-голям брат на славянския равноапостол Константин Философ - св. Кирил. В ранната си младост избрал военно поприще и 10 години управлявал една славянска област, подвластна на византийския император.

Той обаче почувствал Божието призвание, отказал се от високото си положение и постъпил в манастир, намиращ се в планината Олимп - Мала Азия. След време при него дошъл и по-малкият му брат Константин. Оттогава те били неразделни до смъртта си и заедно извършили великото и забележително дело - създаванетo на славянската писменост и на християнската просвета всред славяните. Св. Методий се чества и на 11 май заeдно със св. Кирил.

Св. Методий Славянобългарски умира на 6 април 885 г. На 31 декември 1980 г. светите братя Кирил и Методий са обявени от папа Йоан Павел Втори за покровители на Европа.

На 6 април се отбелязва и успението на Св. Ехтихий. Св. мчци Тимотей и Диоген.