20-годишният Кристиян се сдоби официално с обвинение за компютърно престъпление, в което са копирани и разпространени огромен масив от данни на близо 5 милиона български граждани и фирми. Кристиян е уличен за пробива в системата на НАП, след като разследващи открили следа от негов профил в един от разпространените файлове. По мнение на специалисти да оставиш такива следи по файл е елементарна грешка. 

Преди минути прокуратурата е повдигнала обвинение срещу младежа, че от неустановена дата до 15.07.2019 г неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като атаката е извършена срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура. Такава е трактовката на държавното обвинение. Става дума за класифицирана информация от сървърите на НАП, която накърнява личните данни на огромен брой българи.

За това престъпление Кристиян може да бъде наказан с лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.

В момента Кристиян е с удължен арест до 72 часа. Младежът е родом от Пловдив, завършва Търговската гимназия. Още като ученик прави пробив в системата на Министерството на образованието и показва в реално време на всички младежи как да си променят оценките в електронната система на МОН. Той дори участваше в репортаж на "Господари на ефира", в който показа къде са уязвимите аспекти в сървъра. 

Пловдивчанинът Кристиян е задържан за хакването на НАП, преди две години ударил сайта на МОН20-годишният младеж работи в сферата на киберсигурността в София

Към момента Кристиян работи в София в компания за киберсигурност като експерт с основна дейност - тестове и одит на информационни системи. Именно в офиса на дружеството служители на ГДБОП го арестуват. По първоначални данни фирмата, в която работи няма общо с извършеното престъпление.

До следите на Кристиян разследващите стигат, след като експерти откриват в един от файловете, разпространени от Кристиян, данни, идентифициращи  наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. Веднага установили, че потребителското име и данните отговаряли на тези, ползвани от 20-годишния пловдивчанин.

Разпитани са множество свидетели, извършени са претърсвания и изземвания от офиса на фирмата, в която Кристиян работи, както и в домовете му в София и в Пловдив. При тези действия са иззети компютри, хард дискове, флашки и 2 мобилни телефона. Назначени са технически и компютърни експертизи, продължават и разпитите на свидетели.

Събраните до момента доказателства обаче са оценени като достатъчни от Софийска градска прокуратура, която вече е привлякла като обвиняем Кристиян. Вероятно държавното обвинение ще поиска и постоянен арест за младежа, след като срокът от 72 часа, за който е задържан, изтече. 

Илиян Велков за хакера Кристиян: Вълшебници като него трябва да се използват!Младежът хакна сайта на МОН преди 2 години

Припомняме, че разследването стартира след като анонимен хакер разпрати файл и писмо до медиите, в който се съдържат данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН  на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др. 

Ето и какво разказа Кристиян пред репортера Илиян Велков, след като проби сайта на МОН. 

Официално от ГДБОП: Има арестуван за хакерската атака срещу НАПЗадържаният работи в компания за киберсигурност