Денят на Независимостта 22 септември ще бъде тържествено отбелязан в цялата страна днес. Кулминацията на празничните прояви е във  Велико Търново, където тържествата продължават три дни. На 22 септември от 19.30 ч на площад „Цар Асен“ ще се проведе тържествена проверка (заря), в която ще участва представителна част на НВУ. Преди нея курсанти от военния университет ще покажат строеви хватки с оръжие.

По-рано същия ден от 09.00 ч пред храм „Св. 40 мъченици“ ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и знамената на държавни институции. От 10.30 ч в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” започва военният ритуал по издигане националното знаме на Република България. След официалните слова и празничния благослов, ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. 

В шествието ще се включат и участниците в ХІII-ия Международен фестивал на военните оркестри. В продължение на три дни Велико Търново е домакин на престижната и емоционална среща на военни духови оркестри от различни държави. В деня на Независимостта 22 септември от 12.30 ч пред сградата на „Български пощи“ във Велико Търново граждани и гости на града ще могат да се насладят на своеобразен шоу-спектакъл на участниците във фестивала с разнообразна емоционална програма: от военни маршове, до съвременни музикални произведения.

Символичен домакин на проявата е Фестивалният военен духов оркестър (в него влизат формациите на военния оркестър на НВУ „Васил Левски” и военният духов оркестър на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора). В ХІII-ия Международен фестивал на военните оркестри участват още Представителният духов оркестър на Сухопътните войски и Представителният оркестър на Националната гвардейска част. Чуждестранните гости са оркестърът на Републиканската гвардия на Алжир и Военният духов оркестър при Военновъздушна академия „Хенри Коанда” град Брашов, Румъния. На 23 септември от 09.30 ч на площад „Цар Асен“ отново ще има шоу-спектакъл на участниците в ХІІI-ия Международен фестивал на военните оркестри.

С военен ритуал на Националната гвардейска част София отбелязва 111 години от Независимостта на България. Тържественото честване започва в 11:00 ч. пред Паметника на Независимостта на пл. "Княз Александър I". 

В програмата ще участват Софийският духов оркестър, смесен хор „Света София” с ръководител Валентин Бобевски, квартет „Славей” и актрисата Силвия Лулчева.

О 17:00 ч. в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще се състои и празничния концерт "Ден на независимост" с диригент Левон Манукян. В програмата са включени творби на Комитас, Моцарт и Пиацола. Специални гост-солисти са Саркис Закарян – пиано и Стоян Караиванов – баян, бандонеон.

С церемонии по издигане на националния флаг на Република България, благодарствени молебени и тържествени ритуали по полагане на венци и цветя пред паметниците на героите, загинали по бойните полета за свободата и независимостта на Родината, ще бъде честван празничният ден 22 септември в градовете Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен, Казанлък, Асеновград, Белене, Свищов, Шумен, Сливен, Горна Оряховица, Благоевград, Враца, Чирпан, Елин Пелин, Сандански.

В Казанлък на 22 септември Военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада ще изнесе тържествен концерт. Ден по-рано, на 21 септември от 20.00 ч. по традиция в село Климент, Община Карлово, ще се проведе тържествената проверка (заря) в памет на героите.
В Русе в тържествените прояви ще участват военнослужещи от формирования на Сухопътните войски и ВВС.

Във Варна от 09.30 ч. започва ритуалът по тържествено издигане на националното знаме и молебен за България (на площад „Независимост”, пред сградата на Окръжен съд Варна). Участват Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от ВВМУ. От 18.30 ч. за граждани и гости на Варна ще има концерт на Представителния духов оркестър на ВМС на входа на Морската градина.

В Бургас от 09.30 ч. започва ритуал по тържествено издигане на националното знаме (пред Община Бургас на площад „Атанас Сиреков”) с участието на представителни части на ВМС, СКС и ВВС от гарнизона. След него представителна част на ВМС ще участва в ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на 24-и Черноморски полк пред Военен клуб Бургас.

В Созопол от 09.30 ч. представителна част на ВМС участва в церемония по издигане на националното знаме (в района на амфитеатър „Аполония“ и поднасяне на венци и цветя пред Паметната арка на загиналите във войните воини от Созопол.

В град Камено тържествено ще бъде открит бюст-паметник на Апостола на свободата Васил Левски с участието на представителна част на ВМС.