11-годишната ромка от сливенското гето е била заразена със сифилис от свой приятел, който заминал на работа в чужбина. Момичето отказва да каже името и адреса му. Заразяването е станало по полов път. Случаят е установен преди два месеца съвсем случайно от гинеколог, който е установил характерните симптоми на болестта и е изпратил пациентката на допълнителен преглед и лечение. 

Стремително пада възрастта на болните от сифилис, коментира завеждащата отделението по кожни болести при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен д-р Мая Миланова, пише "Монитор.

Според лекарите, истинско чудо е, че момиченцето не е  забременяло. След два курса на лечение то е върнато при родителите си в населено предимно от роми село край областния град. Според д-р Миланова това е била най-малката пациентка със сифилист, преди две години „палмата на първенството“ е държал 12 – годишен тийнейджър от същия етнос.

Средно по 4-5 нови случая на заразени със сифилис откриват специалистите от кожното отделение, броят им е намалял в сравнение с предходни години, но причината била не в по-голямото въздържание, а в отпадането на задължителния скрининг.

Това позволявало нерядко дори в здравни заведения като санитари или общи работници да попадат болни от венерически болести. Преди година непълнолетна бременна дошла на преглед след като вече е предала заболяването на плода.

Сходна е ситуацията и в Старозагорско, където тази година са регистрирани 11 нови случая на сифилис. Наскоро се появила уж излекувана преди време пациентка, чийто няколко деца се оказали болни. Заболяването им било установено случайно , след като неправителствена организация решила да помогне на семейството.