От няколко дни туристите, които са включили Пловдив в своята маршрутна карта вече могат да се възползват от една изцяло нова за града услуга, която освен да обогати сетивата с красота, но и да покаже талантът на творците, занимаващи се с улично изкуство. Такова е рисуването на графити. За да бъдат популяризирани, екипът на Сдружение 365, което организира редица турове в Пловдив и София, решиха да организират специални турове из града под тепетата.

Това е нещо, което не сме обмисляли твърде дълго време, но с промените в Пловдив и с нарастването на средата за графити изкуството за нас беше повече от естествено да го превърнем в туристически продукт, разказа пред TrafficNews екскурзоводът Илия Илиев. Въпреки заглавието „Графити тур“ обиколката не е концентрирана единствено върху разглеждането на графити. Това, което туристите могат да видят не са само графити изкуство, а много добре разгърнато улично изкуство в Пловдив. Това, което правим е да ходим да гледаме и законно, и незаконно улично изкуство, гледаме различни тагове, различни стенописи като тези зад Драматичния театър. Също в Стария град, обръщаме внимание на класическото пловдивско изкуство на Георги Божилов - Слона, на Димитър Киров и др.

Графитите и изкуството като цяло подпомагат изключително много за облагородяването на градската среда по интересен съвременен начин. Много често се наблюдават места, които не са поддържани и се превръщат в неприятна гледка, но пък от друга страна са плодородна почва за творците на уличното изкуство. И след намесата на художниците те се преобразяват. Един от примерите за подобна метаморфоза е емблематичния пловдивски квартал Капана, който бе не само възроден изкуството, но и като цяло.

Такива графити турове има в целия свят - това не е модел, който ние сме измислили. От няколко години такива обиколки има и в София. Самият тур в Пловдив е направен изцяло от проучванията на организаторите, тъй като има много история, свързана с графитите. Това е един от начините за популяризиране и рекламиране на уличното изкуство в Пловдив. И се оказва, че тази формула е изключително успешна. На първия са се включили 25 души, което е надхвърлило всичките очаквания на организаторите.

Първоначално графити туровете в града под тепетата ще се провеждат в неделя и понеделник, но организаторите планират това да се случва в повече дни от седмицата. Техният старт е в 14 часа, а сборният пункт е пред сградата на Община Пловдив.