Световноизвестният български графити артист Nasimo ще бъде един от специалните гости на Капана фест от 31 май в Пловдив. Събитието, което стартира преди пет години и вече има 9 издания, превърна зоната в центъра в едно от любимите места за посещение на пловдивчани и гостите на града. 

Настоящото издание на форума от 31 май до 2 юни, родил се с усилията на няколко ентусиазирани млади хора, ще обедини всички изкуства и ще се случи веднъж годишно. Мотото на феста през 2019-а е „Наследството. Освен музикалната програма на двете главни сцени, основен фокус са графити проектите, които ще бъдат 3 на брой. 

Най-мащабният от тях се пада на Nasimo, един от пионерите на източната графити култура и един от най-известните съвременни български художници в света. От 2015 г. Nasimo работи по проекта МИР, превръщащ половината сграда на Централни хали в платно с уникално послание, а това лято се предвиждат финалните щрихи на великолепния стенопис. 

Освен това на Капана Фест 2019 Nasimo ще представи и шестата си самостоятелна изложба “LIfe is a Study”, заедно с книгата “25 Years on Nasimo: Sketchbook”(Скицникът на Насимо). Книгата-албум в ключва работни етюди и маслени платна, събирани от художника през годините, и проследява процеса по създаването на някои от неговите най-емблематични творби, от скици до завършени монументални стенописи. Включените автобиографични текстове пък разкриват любопитни факти за професионално и личностното развитие на Nasimo. 

Мястото е поп-ъп галерия In Dust Real, а откриването ще е на 31 май от 17 ч. Вторият мащабен стенопис, част от наследството на фестивала, ще покрие един от трите големи калкани на Ядрото (другите два бяха изрисувани на септемврийския Капана Фест през 2018). Проектът е дело на артистите от Comma Studio и е озаглавен Hope (Надежда), като част от многото позитивни послания на феста тази година. Третият е дело на пловдивския графити артист  Stern и ще се намира на кръстовището на „Златарска” и „Христо Дюкмеджиев”. 

Фестивалът ще подари на пловдивски парк и 4-метровата скулптура „Космос“, създадена от пловдивския скулптор Милена Бочукова. 

В допълнение към артистичните проекти, тази година организаторите наблягат сериозно и на зелените инициативи. В началото на улица „Абаджийска” ще се появи нов мини парк, в който ще бъдат засадени между  9 и 15 дръвчета и други растения, а останалата част от улицата ще бъде покрита с временно озеленяване. 

 Капана ще се сдобие и с 30 нови кошчета за боклук, финансирани от фестивала, а по време на предстоящото издание организаторите ще си партнират с инициативата „Аз, Ти, Пловдив!“ на сдружение „БГ Бъди активен“,  която цели да създаде партньорства между граждани, институции и културни оператори, които да работят заедно за намаляване и оползотворяване на отпадъците от събития. По линия на партньорството за фестивала ще бъдат осигурени допълнителни контейнери за разделно събиране на отпадъците, а доброволците на „Аз, Ти, Пловдив!“ ще се грижат за извозването на отпадъка и популяризирането на ползите от разделното събиране сред публиката на събитието. 

Предвижда се на събитието да бъдат представени и две иновативни машини за рециклиране на пластмаса, създадени от Сава Кисляков и Ваня Сулева. Всеки посетител на феста ще може да занесе пластмасови отпадъци на техния щанд и да получи от тях продукт, създаден по специален калъп.