Глоба от 10 до 500 хиляди лева заплашва "Лукойл Нефтохим Бургас" заради миризмата на нефтопродукти, усетена вчера от жителите на Бургас, съобщи  директорът на местната Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) инж. Тонка Атанасова. Тя добави, че са получени около 30 сигнала от граждани за проблема.

Най-потърпевши от задушливият въздух са били хората от комплексите „Изгрев“ и „П. Р. Славейков“. Тежката и неприятна миризма е била най-силна от 23 до 3 часа след полунощ.

Започналата административнонаказателна процедура срещу "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е заради нарушаване на издаденото комплексно разрешително, допълни инж. Атанасова.

Иначе при извършените снощи замервания не са установени никакви промени в параметрите на работата на инсталациите и е нямало превишение на нито един от 28-те следени показателя за качество на атмосферния въздух.

Усещала се обаче миризма на тежки въглеводороди и бензин, което представлява и нарушение на комплексното разрешително.

От РИОСВ съобщиха, че "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е спрял дейностите с риск от предизвикване на емисии. Бил е засилен и контролът върху работните параметри на инсталациите.