Представители на спечелилото първо място за проекта на площад "Света Неделя" архитектурно студио "Фуксас" ще пристигнат в столицата до няколко дни. Италианците ще направят проекта, с който цялото пространство около историчесикя храм ще бъде трансформирано в пешеходна зона.

 "Ще дадем писмени препоръки към Фуксас относно проекта. Вчера дойдоха такива и от Съюза на архитектите в България. Това беше един проект на концептуално ниво и тепърва предстои да бъде изработен. Във фаза на концепция не могат да бъдат обхванати всички дребни детайли. Задачата на журито беше да премира проект, който да отговаря на изискванията на възложителя. Оттук нататък есествено, че ще дадем всички препоръки, които са свързани с опазване на съществуващата дървесна растителност, със запазване на съществуващата археологи. Така че утре задачата ни е да направим писмени препоръки, след като се дойдат от студио Фуксас в София, да можем да дадем освен бележките на журито и такива на професионалните организации", коментира главният архитект на София Здравко Здравков.

Утре той ще се срещне с представителите на Българската православна църква (БПЦ), които отправиха критики при представянето на проекта и визията на пространството. По думите на духовенството в проекта има много неточности, като не е съобразена нуждата от транспорт за гражданите, които искат да стигнат до храма. 

 

"Важно е да се отбележи, че православната църква притежава и собственост върху имота, този около храма "Света Неделя"",уточни главният архитект на София.