Гигантът в тютюневата индустрия „Бритиш американ тобако” обяви, че разработва потенциална ваксина срещу коронавирус. За нейна основа ще послужи тютюневото растение.

Компанията, чието производство се свързва с изделия, излагащи на риск здравето на милиони пушачи, влага огромен ресурс в борбата със световната пандемия, предава "Гардиън".

"Ако тестовете преминат добре, се надяваме че, с помощта на правилните партньори и подкрепата на правителствени агенции, ще можем да произвеждаме между 1 и 3 милиона дози от ваксината на седмица", обявиха от компанията. Те се надяват производството да започне през юни. 

"Растението предлага потенциална възможност за по-бързо и безопасно разработване на ваксина, в сравнение с общоприетите методи за създаването на такава", изтъкват от там. Това се дължало на факта, че тютюнът не е гостоприемник на патогени, които могат да причинят заболяване. 

Едно от дъщерните дружества на компанията - фирма за биотехнологии, базирана в Щатите, вече е започнала предклинични тестове. Оттам изтъкват, че ще работят по ваксината без собствена печалба. "Кентъки Биопроцесинг" е собственост на "Бритиш тобако" от 2014-а година. Преди това дружеството разработвало лек за ебола. 

Ръководството на гиганта в цигарената индустрия обяви, че работят съвместно с Агенцията по храни и лекарства в САЩ и здравните власти в Обединеното кралство и вече са "предложили подкрепа и достъп до проучванията си, с цел ограничаване разпространението и разработка на ваксина срещу Covid-19".

Директорът на научния отдел на Бритиш тобако доктор Дейвид О’Рейли заяви:

"Разработването на ваксина е предизвикателство и сложен процес, но вярваме, че сме постигнали значителен напредък, включвайки технологията за производство на тютюн. Имаме пълна готовност да работим съвместно с правителствата и заинтересованите страни, за да помогнем във войната с коронавируса.

Изследваме възможностите за алтернативно използване на тютюневите изделия от известно време. Една от тези възможности е разработка на ваксини на основата на растението."