„Тълкуванията на данните за броя на заразените у нас, могат да се направят по един начин. Това е благодарение на взетите мерки. От Китай заявиха, че ако те се вземат две седмици преди епидемията ще има 70% по-малко брой заразени, ако се вземат 3 седмици по-рано – намалява с 80%.  Всичко дотук е заради правилно взетите мерки. Това, което виждам по репортажите  по телевизиите обаче е , че улиците по чужбина са празни, в България – пълни, това ще ни се „отблагодари” един ден”, каза ген. Мутафчийски.

Относно въпрос за терапиите на деца с увреждания и работата на психиатри и психолози , ген. Мутафчийски заяви, че те не са забранени, като могат да се провеждат с всички мерки за сигурност.

Масовото тестване в Банско се очаква да започне в понеделник или вторник, когато пристигнат тестовете. Дотогава ще има ясен план кой и кога ще бъде тестван. Броят на хотелите и местата със заразени е изключително голям. Правят се уточнение с РЗИ за обхват на мерките, обясни председателят на Националния кризисен щаб.

Той изключи възможността да бъдат съобщавани болните по райони и квартали в София, за да не се стигне до ситуация да бъдат посочвани хората и да им "заковават вратите".

Ген. Мутафчийски каза, че ефективността на термокамерите е доста спорна. Според СЗО тя е 20%, като това е твърде ненадеждно, за да се използва масово. 

Доц. Ангел Кунчев обясни, че България има добър опит с термокамерите, които бяха въведени преди 10 години заради пандемичния грип. Ефективността им обаче е, когато те са с отклонение от 0,1 градус. Те имат своето място, но само ако се ползват след това ръчни термометри. Причината е, че понякога превъзбудени или хора пили уиски на самолета. Фирмите обаче купували термокамери с отклонение от 1 градус, което е твърде грубо и неефективно. 

624 са вече случаите на COVID-19 в БългарияКъм момента са направени над 18 000 теста