След пандемията неминуемо ще стигнем и до стопанска криза. Все още са само страховете. Всички мерки в света повлияха на всички сектори на експорт, ние сме в контакт със синдикати и бизнеса. Стремим се да не прекъсваме връзката си. Държавата ще се погрижи за около 3 милиона души, в това число са пенсионерите, заяви финансовият министър Владислав Горанов в ефира на Нова ТВ.

Той разясни и схемата 60/40.

Идеята на механизма е да запази тези предприятия, а бизнесмените да се опитат да вложат свой ресурс. Ще помогнем да запазят работниците си. Тези , които не виждат бъдеще, да заявят на работниците, че прекратяват отношения. Имаме механизъм да се погрижим за хората.  Ние трябва да запазим капацитета на държавата. Отворили сме вратата за всички. Бюджетът съществува, за да преразпределя. В САЩ говорят за баланс между рестарт и здравни грижи. Ние разчитаме на мерките от ЕЦБ. Да имат хората в първите месеци на кризата пари. Мярката е към работника, а не към бизнеса, заяви още Горанов.

Мярката е за фирми, които виждат преспектива. Бюджетът не може да издържа всички работещи. Ще направя баланс системата да издържи. Ще положим усилия да обърнем внимание на реалната икономика. Ще отделим ресурси. Не може до утре да искаме работници от екзотични дестинации, а днес да искаме да ги съкратим. Що се касае за гастербайтерите – ако докажат, че са работили на реални договори, то имат право на компенсация, каза още финансовия министър.

Той засегна темата и за замразяване на заплатите в държавния сектор .

Може допълнителните възнаграждения да се отложат. Няма да прибързваме. Ще предложа актуализация на бюджета. Поемане на дълг, за да сме подготвени. Говорим за милиарди, заяви Горанов, който добави, че няма да се намали данъка за добавена стойност. 

Намаляване на ДДС не го дебатираме. Временно е спрян диалога с бизнеса. След като свършим с кризата, тогава ще говорим отново с бизнеса за наредбата Н18.