Българският фармацевтичен съюз (БФС) изпрати отворена писмо до българската прокуратура, омбудсмана, Министерски съвет и Министерство на здравеопазването. С него от съсловната организация апелират за прекратяване на наказателното производство и сваляне на обвинението срещу председателя на БФС проф. Асена Стоименова.

Тя беше обвинена в началото на април заради интервюта по БНТ и БНР, в които предупреждаваше, че трябва да се вземат мерки за преодоляване на очаквания недостиг на лекарства по време на корона кризата. В нейна подкрепа аптеките и работещите в тях фармацевти и помощник-фармацевти протестираха седмици наред в обедната си почивка за дезинфекция на аптеките с плакати: "Аз съм фармацевт! Аз съм Асена Стоименова! Не ме е страх!"

От фармацевтичния съюз изтъкват, че няколко дни преди изказванията на Стоименова Изпълнителната агенция по лекарствата вече е изпратила информация за възможен недостиг на лекарства в България до здравното министерство, а след това Кирил Ананиев е издал заповед за спиране на износа на определени лекарства, за да се предотврати липсата им за българските пациенти.

Проф. Стоименова беше обвинена по член в Наказателния кодекс, който предвижда наказания за подаване на фалшиви сигнали на телефон 112 до Спешна помощ и до МВР, например - за подаване на фалшиви сигнали за поставено взривно устройство или за викане на линейка без нужда.

Причината беше, че по време на извънредно положение е подала фалшив сигнал пред националните медии за евентуална липса на лекарства и е споменала, че се очаква недостиг.