Десетки са магазините на Главната в Пловдив, които затвориха врати след началото на пандемията. Проверка на наш репортер показа, че над 20 са обектите, които са напълно изпразнени, а помещенията се отдават под наем. Причините са много, а една от тях е невъзможността на търговците да плащат наемите си.  Както TrafficNews съобщи преди време, наемните цени на едно помещение от 80-ина квадрата в района на Римския стадион варира около 2500 евро. Два етажа с площ от 160-170 кв.м метра пък отиват на 5000 евро на месец. 

23 са опразнените помещения, а на витрините стоят табели „Отдава се под наем”. Повечето от освободените търговски обекти предлагаха за дрехи, обувки и чанти. Сред фалиралите са още дрогерия, бутик за шапки. Хлопнал кепенци е и фирменият магазин на Мегз. Внушителният обект на Миглена Каканашева е на голи стени, а следа от търговската дейност на дизайнерката е само огромният надпис над входната врата.

На Главната може да се забележат и редица магазини, които са затворени. Други търговци пък са започнали пълна ликвидация на стоката си, а артикулите са пуснати с невиждани намаления от 50, 60 и дори 70%.

Затворени магазинчета и заведения има и в Капана. Наемите на търговските помещения в арт квартала достигнаха космически нива през последните години, но сега явно и там се задава криза. Само на Пешеходния мост фалит няма. Един-единствен обект е празен и се отдава под наем.

В същото време на най-дългата пешеходна алея минувачите се броят на пръсти. Дори в празничните дни, хора по Главната липсваха, както и в самите магазини. Продавачките строени и с цигара в ръка очакваха посетители, за да оправдаят стоенето на работното си място.

Пред наш репортер на Разпети петък, търговка сподели, че никога не е виждала Главната така пуста и сива. 

Сърцето на Пловдив спря! Главната празна, Капана пустееКъде са пловдивчани?

Подобна е ситуацията и на пешеходния мост. Служители от обектите бяха насядали по бордюрите, а хората просто преминаваха през пасажа. Немалко от магазините останаха затворени.

Според мнозина пловдивчани голямата вълна от фалити на търговски обекти и заведения едва започва. До 13 май са в сила наложените кризисни мерки. Според хората, те ще бъдат увеличени поне с още месец. Търговците в центъра се опасяват, че това ще е краят на бизнеса им. На фона на наемите, липсата на клиенти и липсата на финансови средства, скоро още магазини ще окачат табелата „Дава се под наем”.