Жители на 20 държави ще се включат в блоготворителен крос в подкрепа на жени, болни от рак. Събитието ще се проведе на 29 септември в Южния парк в София. Ден по-рано пловдивчани също ще заявят подкрепата си към каузата на Гребната база. Спортното мероприятие под тепетата ще продължи 11.00 ч. до 14.00 ч., като  част от инициативата ще бъде четвъртото издание на благотворителния крос „Спри рака”. Към него се присъединява и информационната кампания „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен!“ със специално подготвен флашмоб – „Иновация за живот“.

В събитието в София ще се включат пeвиците Есил Дюран, Светла Иванова и Нели Рангелова, актрисата Диана Димитрова, музикантите от група Jeremy, Свилен Ноев, Краси Георгиев и други, предава Нова телевизия.

„Идеята за събитието тръгва от Далас през 1983 година. След това  е пренесено в Европа и ние с нашата фондация станахме представител на това събитие в България. Всеки ден се присъединяват нови хора и към момента са над 1000 човека”, обясни организаторът на събитието Иво Беновски.

„В името на такава добра кауза съм готова да потичам, да побягам. То е за здраве. Въобще ще празнуваме живота с всички, които се включат в този маратон. На 29 септември се навършват 28 години от зловеща катастрофа, която преживях. Беше много драматично за мен и приемам това за символика”, обясни певицата Есил Дюран в предаването „Здравей, България”.

Снимка: Архив

Ракът не е присъда! Научна конференция и благотворителен крос вдъхват надеждаРакът е социално значимо заболяване, което се лекува със всички средства, каза Росица Касабова