Не може да се очаква сериозен спад на цените на горивата  у нас, а паралелите със ситуацията отпреди 20-30 е неуместна, това заяви пред БНР Руслан Стефанов от икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията.

Той каза, че тенденциите за падане на цените е заради глобално свиване на потреблението предвид пандемията от коронавируса.

„Не можем да очакваме, че когато петролът достигне до нива от началото на 90 години, то и цените на бензиностанциите ще се върнат към тези нива”, каза Стефанов и заяви, че се очаква да има задържане на цените по бензиностанцията си.

В най-изгодна ситуация са страните от Азия, при които вече има възстановяване на икономиката и те ще могат да ползват този евтин ресурс. Най-трудно ще е за страните от Африка и Южна Америка.

"За Европа това е глътка въздух, макар в много неподходящ момент. Като нетен вносител на енергия България също ще има изгода от това намаление на цените. Икономиката не може да се възползва от това в момента, тъй като на практика не работи и няма търсене поради пандемията с коронавируса", отбеляза експертът.

Пазарите едва ли ще се стабилизират, докато трае „перфектната буря” на COVID-19, тъй като има голяма несигурност, заяви Руслан Стефанов.