Спад на БВП за второто тримесечие на 2020 в размер на 34% - такава прогноза е направена от една от най-големите инвестиционни банки на САЩ "Голдман сакс". Това съобщи бившият вицепремиер и министър на икономиката и на транспорта Николай Василев.

Той обясни, че за него това звучи все едно да кажеш на лекар, че температурата на пациента ще падне с 34 градуса. 

"Като икономист никога не съм чувал такива цифри и не мога да си представя", посочи Василев. 

Той обясни, че за България добрата политика е спестяването и обясни, че страната е показала дисциплина с намаляването на дълга през 2008-2009 и 2015-2019. 

"Трябваше да спестява и бизнеса, и домакинствата", посочи обаче Василев по БНР. Така той разкритикува живота ден за ден, както и безразборното инвестиране без обезпечение и посочи, че ако това е спазвано, сега и фирмите, и хората щяха да се справят по-лесно с кризисния момент. 

"Нещата няма да спрат до тук. Независимо от ситуацията по-късно през годината - ще има още мерки", прогнозира още ексминистъра. 

Василев определи като правилно вдигането на тавана на дълга в бюджета за 2020:

"Най-добрата политика не би било лесно да се вземе дълг и лесно да се изхарчи, това всеки може да го направи. Най-трудно е да се види откъде могат да се спестят по-малко приоритетни разходи, които могат да се отложат за следващи години, за да могат да се намалят разходите в бюджета и от там да се поемат мерките".

Италия и Франция нямат нито една година, в която да са имали бюджетен излишък, същото важи и за Румъния, посочи Василев и заяви, че за него - като икономист - е невъобразимо.