Бутането на бившата детска градина на улица „Елба” в Столипиново мина пред погледа на доскорошният й ползвател Джамисет Джафер.  Той дълги години стопанисваше теренът от над 5000 квадратни метра. Самата сграда е конструирана на няколко сегмента, като най-големият бе превърнат в място за тържества, сватби и сюнети.

Днес под ударите на багерите попадна част от сградата - 60 квадратни метър, който е бил превърнат в магазин за мебели.

Наш репортер на място успя да разговаря с активиста на ДПС, който заяви, че е бил уведомен за днешната акция, но тя е неправомерна.

„Имам договор с Общината, който изтича пред 2024 година. Те са го прекратили едностранно и без мое знание. Най-вероятно ще си търся правата по съдебен ред. Що се отнася до плащането на концесията – забавил съм няколко вноски, но трябва да е ясно, че помещенията не са на печалба. Разходите са повече от приходите и ми беше нужно още време, за да ги разработя”, заяви Джамисет Джафер, който не пожела да коментира казуса със сватбения дом.

В същото време на улица „Елба” бяха представители на администрацията в район „Източен”. По думите на шефът на строителен надзор – Николай Василев, всичките действия по събарянето на опасната сграда са в рамките на закона, тъй като ако някоя от страните по договора не си изпълнява задълженията и то в дълъг период от време, то автоматично договора се прекратява.

„Вноските не са забавни от месец или два, а в много дълъг период. Съответно Общината прекрати договора за наем и отново си влязохме във владение на терена. Започваме поетапно премахването на конструкцията, докато всичко не бъде сринато. До края на седмицата ще махнем сегментите, гледащи към улица „Елба””, заяви Василев.

Той заяви, че въпросната детска градина така и не е била довършена още през 90-те години. Била е оставена на груба конструкция, като с години е била обект на набези, свърталище на бездомници и наркомени, както и в незаконно сметище.

Кметът Иван Тотев пък заяви, че ако някои може да има претенции в Съда, то това е Община Пловдив, тъй като все още има неплатени наеми, преди договорът да бъде приключен.

Далеч от погледите на минувачи / задната част на терена/, най-големият сегмент от сградата е бил превърнат в обреден дом. Отвън е бил конструиран навес и ресторант. След връчването на заповедта за събарянето на сградата, мястото за сватби и тържества е освободено и разчистено. Магазините за мебели също са изпразнени, а единственият работещ обект е фитнеса.

Акцията по събарянето на детската градина ще продължи до края на работната седмица. Предстои багери и тежка техника отново да се върнат на терена в следващите месеци.

Бутат бившата забавачка в Столипиново, узурпирана от ДПС активистОбщина Пловдив влиза във владение в терена, стопанисван от Джамисет Джафер 

Припомняме че, забавачката е с площ от 5400 кв.м, а вътре има сватбени салони, паркинги, дори и магазини. Сагата с парцела на улица "Елба" 10 е от години. Тя дълги години се държеше незаконно от Джафер, който е един от тарторите на Столипиново. След това той влезе и в Общинския съвет, където изкара цял мандат като бащица на града. В светлината на прожекторите Джафер влезе, след като се превърна в един от най-яростните биячи на атентатора на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов.