Заемът от 750 млрд евро, който ще изтегли Европейският съюз, е предвиден единствено за икономическа стабилизация на страните членки. Това заяви в предаването "Неделята по Нова" евродепутатът Андрей Новаков. Той коментира, че подобна по мащаб финансова операция в историята е единствено планът "Маршал" след Втората световна война. 

„Ако към момента сме получавали около 15 млрд. евро от инвестиционните фондове, очакваме те да се удвоят, благодарение на този фонд", заяви той.

Кредитът ще се връща от европейския бюджет и ще се изплаща до 2058 година. Бюджетът се съставлява от вноските на държавите членки. 

По думите на Новаков парите, които се отпускат от този спасителен фонд не са на база брой загинали или заразени, а на база щетите, които една икономика е понесла зарази заразата от COVID-19.

„Няма как България да бъде наказана. В Белгия на денонощие умират по 300 души. Това е страна, сравнима по размери с нашата. Свалям шапка на хората, които предприеха нужните мерки и спасиха хиляди хора в България”, допълни Новаков.