Двама от най-опитните съдии в Пловдив се впускат в надпреварата за председател на Окръжен съд – Пловдив. Един от кандидатите е Иван Калибацев, който за втори път е заявил желанието си да застане начело на съда.

Припомняме, че той бе кандидат за същия пост през лятото, но тогава не бе избран от Висшия съдебен съвет. По време на тура, Калибацев бе единственият желаещ да заеме поста. По време на изслушването той получи 7 на 6 гласа "за" от съдийската колегия, но по закон трябва да събере 8 гласа..

В битката за поста срещу него ще се изправи съдия Розалия Шейтанова, която е с 13-годишен стаж в Окръжен съд, като наказателен съдия.  

Това е трета процедура по избор на председател на Окръжен съд. Предходните две процедури завършиха неуспешно, тъй като първия път единственият кандидат бе досегашният председател - Веселин Хаджиев, който се отказа от надпреварата заради здравословен проблем. Съдийската колегия  рестартира процедурата, при която само един кандидат бе желаещ и това бе Иван Калибацев. През лятото обаче шефът на Районен съд не бе избран от ВСС.

Своето заявление за участие в третия конкурс Калибацев е депозирал почти в последния момент. До последно единствен кандидат бе Розалия Шейтанова.

Съдия Шейтанова започва кариерата си като магистрат в Асеновград. Тя е била младши прокурор, а до 2006 е била съдия именно в Районен съд - Асеновград. Последните 13  години е наказателен съдия в Окръжен съд – Пловдив.

Иван Калибацев е роден през 1978 година в Петрич, а през 2002 г. завършва право в Югозападния университет "Неофит Рилски".

Кариерата му започва като младши съдия в окръжния съд в Русе, след това преминава през Окръжния съд в Пловдив и Районния съд в Пловдив, преди да оглави асеновградския през юли 2009 година. От 2013 година е начело на Районен съд – Пловдив.

Иван Калибацев е единственият кандидат за шеф на Окръжен съд- Пловдив, за Апелативен-кандидати нямаОбявена е нова процедура