Украински тласкач с една баржа заседна тази сутрин в района на 564 километър от река Дунав при Белене и блокира временно корабоплаването. Корабът беше отстранен следобед, но на негово място е попаднал друг румънски плавателен съд, предаде БНР.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе ще изпратят кораба „Осъм“ за ново замерване на нивото, тъй като има изменение на речното дъно заради липсата на достатъчно вода.  До всички капитани е изпратено предупреждения за повече внимание при преминаване на участъка.

Два прага затрудняват корабоплаването по река Дунав в българския участък, съобщиха от дирекция "Речен надзор" в Русе. Към момента фарватерът е временно затворен в района на Белене заради заседнал украински тласкач, чийто капитан не се е съобразил с указанията за дълбочина. Там има струпване на 15 плавателни състава, които изчакват преместването на заседналия кораб с баржа.

Кап. Иван Жеков, ръководител на дирекцията "Речен надзор" към Морска администрация в Русе поясни, че се е оформил втори праг в района между Тутракан и Силистра, където има изместване на пясъци. Нивото на река Дунав в целия участък е ниско, а прогнозите засега не са благоприятни. Капитаните трябва да се съобразяват с указанията, които получават от речните навигационни системи.