129 болни се наблюдават от медиците във ВМА, като 26 от тях са хоспитализирани. 60% от засегнатите са мъже. Най-възрастният пациент е 86-годишна жена, на която е приложена тройна антибиотична терапия и тя вече е в добро състояние. Очаква се съвсем скоро да си бъде у дома. Това стана ясно по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.  

Доц. Георги Попов, началник на Инфекциозна клиника, посочи кои са симптомите на тези болни.

„При коронавирус инфекцията нямаме такова бурно повишаване на температурата както при грипа”, обясни той. Обикновено пациентите постъпват с 38 градуса, като температурата се повишава бавно до 38.5-38.8 градуса. Друг симптом е сухата кашлица, продължаваща 10-14 дни. Пациентите има също болки и дразнене в гърлото, което се преодолява бързо, както и апушване на носа.

При 25% от болните се наблюдава главоболие. При болни над 50 години се отчитат хипертонични реакции. 45% имат задух. Описват тежест в гърдите.

Болки в гърба и кръста имат 5%. При 3% има загуба на мирис и вкус. 3% имат и диария, при един болен се е наблюдавал обрив.

Към 5-ия ден се развива пневмония.  Наблюдаваме много тежки усложнения. Това ни кара болните да ги лекуваме с масивна антибиотична терапия. В някои случаи включваме и кортикостероиди, допълни доц. Попов.

Той обясни, че след като коронавирусът бъде излекуван, не се очаква той да се отрази по някакъв начин на организма. При случаите в България не се наблюдават усложнения, след като вече има отрицателни проби. В световната литература се наблюдават резултати за бъбречна недостатъчност, която се получава при някои от болните.