ДНСК ще направи обстоен преглед на документите на спорните строежи по Южното Черноморие, които са временно спрени заради открити нарушения. Това каза на брифинг директорът на строителния надзор Иван Несторов.

Спешна проверка на място, разпоредена от премиера Бойко Борисов, установи нарушения при два от строежите. На третия инвеститорът доброволно спря дейността, като посочи причина – лошото време.

Директорът на ДНСK обясни, че на плажа до Алепу ще се обърне специално внимание на брегово-укрепителното съоръжение и ще се провери дали изпълнява функциите си. Там са одобрени за строителство и три жилищни сгради, но те не могат да се започнат, пред да се направи проверката по укрепителните дейности, съобщава БТВ.

Относно „Арапя” Несторов отбеляза, че има доста неизяснени проблеми, свързани с цялата инженерна структура. Там се предвижда изграждане на вилно селище с 23 къщи, а вчера стана и ясно, че по документи боровота гора не се води такава. Кметът на Царево сезира и прокуратурата по случая. 

„Вчера при огледа установихме, че временният път съществува в регулационния план, но в обяснителната записка към него липсват план-схемите, които да документират захранването на обектите, а те трябва да са захранени с ток, вода и канализация”, обясни директорът на строителният надзор.

Т.е. нямаме синхронизация с разпоредбите на Закона за чернoморското крайбрежие. Поради тази причина на този обект в община Царево ще бъде направена задълбочена проверка, добави той.

В понеделник предстои да се прегледа цялата документация по казуса. Мерките са наложени до отстраняването на нарушенията, което означава, че след премахването на тези пропуски, строежите могат да бъдат възобновени.

Отменят проекта на къмпинг „Градина”, спират строежа и на “Алепу“Новината дойде преди началото на проверката