На Велики четвъртък за 15-та поредна година "Национална асоциация на децата и младите хора с диабет" проведе благотворителна кампания за боядисване на яйца под мотото "Деца боядисват яйца за деца".

Тази година децата с диабет и техните родители бяха в Пловдив, заедно с Общински институт "Старинен Пловдив", който с готовност стана партньор в благородната мисия.

Мястото бе прекрасния двор на къщата на Верен Стамболян – през годините „Къща на художниците", а днес и пространство, приютило постоянната експозиция на големия пловдивски творец Димитър Киров - Ди Киро.

Дворът на къщата, който е бил домакин на много пленери и творчески срещи, сега посрещна децата от Пловдив и многобройни гости от други градове, членове на "Национална асоциация на деца и млади хора с диабет", както и всички техни приятели, дошли да се включат в каузата.

След като боядисването и изрисуването приключи, подготвените кошници с яйца и козунаци бяха отнесени в детските отделения по диабет към УМБАЛ "Св. Георги" и МБАЛ "Медлайн" – традиция, която се спазва от години.

След края на акцията бе открита и благотворителна продажба на картини в кафетерия "Satori magic cafe" до Балабановата къща. Произведенията са рисувани от деца от столичното 143-то СУ "Г.С.Раковски". Картините ще останат в кафетерията до изкупуването им, като част от кампанията "Повече българчета за България", организирана от верните приятели на Асоциацията от "Тройка на разсъмване", сутрешното шоу на радио "Витоша".

За пореден път, със събраните средства ще бъдат закупени сензори за най-мъничките деца с диабет, на възраст от 0 до 5г.

Екипът на ОИ "Старинен Пловдив" успя да изненада приятно малчуганите и техните родители, като организира безплатна разходка из забележителностите на Стария град, разказвайки за хилядолетната история и култура на Пловдив – градът, избран за Европейска столица на културата през 2019 година, заедно с италианския Матера.

Снимки: Община Пловдив