Интересен урок по орнитология получиха десетокласници от СУ „Патриарх Евтимий“ на днешния Световен ден за опазване на околната среда. В ранния следобед учениците обходиха южния и северния бряг на река Марица. За мониторинг те ползваха обичайните инструменти на орнитолозите - специална зрителна тръба и бинокъл. Чрез тях младите биолози научиха какви са различните видове пернати, които се срещат край Марица, къде гнездят, както и кои фактори влияят върху популацията, местообитанието и броя им.

Инициативата за отбелязването на най-мащабното събитие, посветено на природата, е на администрацията на район „Централен“ и старши инспектора по „Екология и озеленяване“ Грета Маринова. Часът, който мина неусетно за децата и преподавателката по биология Веселина Чапанова, се осъществи със съдействието на двама представители от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Световният ден на околната среда се отбелязва за пръв път през 1972 г. с различни събития - от почистване на квартала и противодействие срещу престъпленията над дивата природа до залесяване и възстановяване на гори.

За 2020 г. темата на Световния ден на околната среда е Биоразнообразието – своеобразен призив за действия срещу ускоряващата се загуба на видове и разрушаването на природата. Фокусът е върху това как всички живи същества на планетата са свързани в мрежата на живота и как ние можем да действаме в името на природата (act #ForNature). Посланието тази година е, че е време да преосмислим връзката си с природата, защото на днешния 5 юни е „Време за природа“ - Time for Nature.

Програмата за околна среда на ООН (UNEP) със своите партньори започва Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите (2021–2030 г.) – глобална инициатива за заздравяване на връзката между хората и природата. Тази година милиони хора по света ще отбележат 5 юни дигитално под мотото „Нека се обединим в името на природата!“.