Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не го правят самоцелно и да не притискат личните си лекари да правят нещо, от което те нямат нужда. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По отношение на оплакването на джипита, че здравното министерство не им е дало инструкции как да действат в такава ситуация, Сачева коментира, че днес продължава дебатът с представители от НОИ, НЗОК и социалните партньори по темата в здравното ведомство и се очаква след обяд да излязат с решение как точно да се действа в такива случаи.

Председателят на социалната комисия в Народното събрание д-р Хасан Адемов коментира, че за 2020 г. В бюджета на НОИ има 1.2 млрд. лв. за фонд бременност и майчинство, 480 млн. лв. са за временна нетрудоспособност, където влиза и карантината.  По думите му, ако парите няма да стигнат, предаде БТВ.

„Ако всички, които се върнат от региони със зараза, рисковите за НОИ са налице. Законодателството е ясно – когато има карантина, се полага болничен“, допълни той.

Риск за НОИ видя е министър-председателят Бойко Борисов.

„Г-жа Нинова каза държавата да поеме грижата за хората, които са в карантинен период. Сега действащият закон е първите три дни се поемат от работодателя, останалите 11 от НОИ. Ако нарастват на 50, 100, 200 хил. хората, които си стоят вкъщи и държавата им поема болничните листове, НОИ ще се изпразни”, допълни премиерът.