Арестът на шефа на ВиК – Перник отложи делото от сагата „Одрин 8”. Днес делото трябваше да продължи в Апелативен съд  - Пловдив, но заседанието бе отложено заради липсата на защитничката на Георги Бранеков и Александър Николич – адвокат Ивета Анадолска. Новият адвокат на двамата бил възпрепятстван, тъй като внезапно арестували друг негов клиент – Иван Витанов, шеф на ВиК – Перник.

Припомняме, че въззивната инстанция гледа отново казуса със събарянето на тютюневия склад "Ориент табако" на ул. "Одрин" 8. Това се случи след протест на прокуратурата по повод това, че бизнесмените и управители на „Одрин 8” ЕООД Александър Николич и Георги Бранеков бяха оправдани от Окръжният съд в Пловдив за разрушаването на сградата на 3 март 2016 г. Мотивите на съда бяха, че според представените в съда документие,  сградата няма статут на паметник на културата.

Три години и половина след разрушаването, руините все още не са разчистени. 

На 3 март 2016 година багери влязоха в имота и започнаха да събарят старата сграда. Разрушението бе спряно с жива верига от пловдивчани, които желаеха да запазят това късче от градската история. След като със заповед на прокуратурата багерите бяха извадени от обекта, а останките бяха обезопасени с висока метална ограда, започнаха битките в съда. Собствениците на "Одрин 8" ЕООД Александър Николич и Георги Бранеков застанаха на подсъдимата скамейка в Окръжен съд Пловдив. 

Както TrafficNews съобщи преди ден, пловдивският Административен съд за пореден път отхвърли жалбата на собствениците на разрушения тютюнев склад на ул. „Одрин” 8 , с която те искаха съдът да отмени заповедта на началника на РДНСК, с която е спряно разрешението им за строеж.

Бизнесмените Александър Николич и Георги Бранеков, чиято собственост е компанията „Одрин 8” ЕООД не са съгласни с решението на инспекцията и са поискали то да бъде отменено като незаконосъобразно. Заповедта на началника на РДНСК е от 19 август 2016 година и с нея той отменя строителното разрешение, издадено на фирмата на 15 декември 2010 година и презаверено 2014 година от главния архитект на Община Пловдив.

Според РДНСК и Окръжна прокуратура - Пловдив жалбата на Николов и Бранеков е неоснователна. Според Главният архитект на общината обаче тя е основателна.

Още за мотивите на съда може да видите ТУК: 

И все пак складът на "Одрин" 8 е паметник на културатаАдминистративният съд за пореден път поряза собствениците Александър Николич и Георги Бранеков