Поредна атака на НАП-Пловдив бе проведена през изминалата седмица срещу неизрядните търговци. Към „черните списъци” подлежащи на мярката „Запечатване на обект“ в града под тепетата са се прибавели още няколко дружества, квалифицирани като нарушители.  Дискотека, бутик за чанти, известна верига за месо и баничарница попаднаха под ударите на държавните служители.

Мярката по запечатване може да бъде наложена за срок до 30 дни независимо от предвидените в закона глоби или имуществени санкции.

Един от новите обекти в „черния” списък е бутикът за чанти, намиращ се на Главната. Веригата има три магазина в Пловдив, както и десетки такива в цялата страна. След проверка от страна на агентите на НАП са констатирани нарушения и на фирмата, управляваща обекта, е съставен протокол. По думите на управата на бутика, нарушението е дребно от страна на персонала. Въпреки това обектът ще бъде запечатан за една седмица.

Сред новите клиенти на данъчните е дискотеката в село Труд. Нощният бар – Б2 е бил ударен от проверяващите през изминалата седмица. На управата на заведението е издадено предписание. Не се знае каква ще е съдбата на клуба, тъй като наш репортер не успя да се свърже със собствениците.

Верига за местни продукти също попадна в полезрението на НАП-Пловдив. Търговският обект Ориорн, намиращ се в Тракия на улица „Съединение” е бил проверен преди Великденските празници. Акцията, за която още преди две седмици медията ни съобщи, бе съвместна между Областна дирекция по безопасност на храните и Икономическа полиция.

Орион е един от най-големите производители на меса и месни деликатеси работещ в затворен кръг в България. Фермите се намират в Пазарджишко, а фирмените магазини могат да се намерят в почти цялата страна. Под тепетата най-голям е въпросният обект, който е заплашен от запечатване.

Наш репортер се свърза с управителя на магазина. По думите му агентите са се отзовали след сигнал на клиент.

„Проблемите дойдоха от фискалното устройство. Интернетът в магазина спря и системата блокира. Клиентът искаше касов бон, но можеше да му бъде предоставен такъв. Данъчните съставиха протокол, но обектът към момента не е запечатан”, заяви управителят на магазина.

Административна мярка „Запечатване” може да отнесе и баничарницата, намираща се в подлеза на Централна гара.

Мярката може да бъде обжалвана пред административния съд, глобата може да бъде заплатена, но това не влияе на изпълнението. Тя просто ще отпадне, ако съдът се произнесе в тази насока.