Преди седмица Пловдив избра своя младежки омбудсман, който ще се бори с проблемите на младите хора в града под тепетата и ще бъде връзка между омбудсмана инж. Борислав Стаматов и различни институции. След проведен конкурс от 11 допуснати кандидати от различни пловдивски училища бе избран Николай Николов от Националната търговска гимназия. Негови заместници ще бъдат Тиана Найденова, ученичка от 9-ти клас на Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев” Пловдив, и Здравко Беляшки, десетокласник от Езикова гимназия „Пловдив”.

18-годишният Николай е дванадестокласник и догодина предстои да бъде абитуриент. В продължение на три години той е председател на ученическия съвет в Националната търговска гимназия. Участва в много младежки организации, а работата и инициативите, по които работи, са изцяло насочени към хората на неговата възраст. Мотото му е всички да бъдат активни, обществено отговорни и да участват в обществения живот.

След като приключи със средното си образование, Ники смята да запише някаква икономическа специалност, тъй като, както казва, икономиката му е в кръвта. След това обаче ще разшири кръгозора си с политология или социология или друга обществена наука.

Още при кандидатурата си за позицията младежки омбудсман, концепцията му се заформя около пасивността на младите хора и всички техни пороблеми. "Безучасността им към обществения живот, процесите около тях - било то социални и икономически, на това ще наблегна. Нашата основна цел е да събудим интереса на младите - те да се интересуват от света около себе си. Защото в крайна сметка ние сме бъдещето и решаваме в какъв свят да живеем и по какъв начин да се развиваме", споделя Николай.

Като първия младежки омбудсман в Пловдив, неговата основна задача ще бъде да се популяризира институцията. Ще се постарае всеки ученик на територията на общината да научи, че има такава институция, че може да се обръща към нея, че реално той и неговият екип се борят за защита правата и интересите на тези млади хора. "Нашата задача е да направим такава социална среда, в която всеки да се изявява, да реализира своите идеи и реално ние да сме тези, които да помагаме това да се осъществи", споделя Николай. И не спира да вярва, че ако сега се работи върху младежката среда, то след време ще видим нейните резултати.



Идеите на Николай се споделят и от неговите заместници. Преди да бъде избран за заместник-омбудсман на Пловдив, Здравко Беляшки участва в различни младежки организации. Мечтата му винаги е била да се занимава с нещо социално значимо. Когато видял конкурса за омбудсман, си казал, че това е точно за него. Признаво, че най-голямото удовлетворение ще бъде, когато в края на мандата погледне списъка си със задачи и види, че е успял да ги изпълни и реално е помогнал на младежите от Пловдив.

Концепцията му е да защитава правата на връстниците си, да се справи с някои нарушения и да развива различни инициативи. "Аз имам свой отговор защо младежите в Пловдив са пасивни. На първите демократични избори в България след 1989 година избирателната активност е огромна. Цялото население отива и изразява своя глас. А като погледнем последните избори, избирателната активност е спаднала драстично. Хората си мислят, че няма какво да променят в тази държава, че техният вот не означава нищо, че те просто са безсилни. Според мен всички промени могат да настъпят с действие. Именно за такова действие ще работя в моя мандат. Не може да обсъждаш българската политика от дивана и да очакваш нещо да се промени. Трябва да станеш и да действаш в насока, в която искаш нещата да се подобрят", спореля Здравко Беляшки.

Сред приоритетите му са проблемите в градския транспорт на Пловдив. Една от най-честите нередности според него е, че шофьорите на автобуси не спират на спирките. "Тези факти не се споделят от младите хора, те не изразяват своята активна гражданска позиция и затова проблемите продължават, а аз смятам, че този проблем има своето решение. И това ще бъде една от първите ми задачи", допълва заместник-омбудсманът.

Работата на младежите ще бъде свързана с омбудсмана на Пловдив инж. Борислав Стаматов. Правилникът, по който ще работят като идея е взет от правилника на обществения посредник, но пречупен през идеята и задълженията на младите хора. Пловдив е втората община след Стара Загора, в която има младежки омбудсман.  

"Младежите имат една невероятна енергия. Може би и аз съм имал на техните години същата енергия, но с течение на времето тя постепенно се изчерпва. И откакто работя с тях, моята енергия се върна", каза Стаматов. Като съвет към новите си колеги посочи, че най-важното нещо за работата на обществения посредник е психологическият подход към хората, който трябва да се прилага.