Пловдив е номиниран в четири категории за третите Годишни награди на Министерството на туризма. В категорията „Туристическо събитие” градът е селектиран с фестивала „Дефиле на младото вино” на Съвета по туризъм и с Празници на Стария град.  Конкуренти са още 18 празници и фестивали в цяла България.

Археологическият комплекс Малка раннохристиянска базилика ще се бори за гласовете на туристическата аудитория  в категорията „Туристическа атракция/обект” заедно с още 20 номинирани културно-исторически  места в България.

Пловдив е отличен в още две категории – като Туристическа дестинация и като Община на 2018 г. за културно-исторически туризъм.

Всички пловдивчани и гости на града, които смятат, че Пловдив е достоен за победата, могат да гласуват онлайн до 5 декември.  Номинациите в различните категории бяха избрани измежду 132 кандидатури.

Чрез онлайн вота ще се избират непосредствено победителите в отделните категории. Всеки може да гласува еднократно за един участник в една категория, като се отчита едно гласуване от всеки IP адрес, но може да се подкрепи кандидат от всяка категория. Експерти ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове. Подобни опити ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат.

Призьорите ще бъдат обявени на церемония на 11 декември 2018 г. в София.