Най-опасните места за разпространение на коронавируса са стадионите по време на футболни мачове. Това категорично заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на БТВ.

„Там се събират хора, които си мислят, че са здрави, те в повечето случаи викат, като така отделят голяма част от вируса. Така стана и големият взрив в Италия – след един мач в Бергамо“, каза експертът.

Относно тестовете той коментира, че много зависи как е взета пробата.

„Има много начини по които една проба може да излезе положителна или отрицателна. Затова трябва да има много строг протокол, по който да се прави това. Зависи дали са взети 2 гена или повече.  Колкото повече се изследват, толкова по-специфичен става резултатът. Работим с това, което има, при условията в които се намираме – дефицит на тестове“, заяви докторът.

Към момента не се правят изследвания на вече излекуваните пациенти у нас.

„Вирусът влиза и излиза през белия дроб и предизвиква промени в него. За да изследваме функцията на белия дроб е необходим специален апарат, който да бъде сигурен, че няма да има повторно заразяване именно заради него. Финансиране към момента за това няма, затова и не се правят изследвания“, категоричен бе той.