Страхът от коронавируса беше по-голям от необходимото, той не ни помогна, а заради него взехме много емоционални решения, заяви инфекционистът д-р Петър Петров пред Дарик. От 1991 година той година ръководи Инфекциозното отделение в университетската болница "Св. Анна".

„Не e точна информацията за всички, които са обявени за починали от коронавируса и след време ще има ревизия на много голяма част от данните, относно смъртността”, каза д-р Петров.  Той е убеден, че с лекарствата само можем да помогнем, но "началникът, който определя реакцията на коронавируса с организма, е човешкият имунитет."

Инфекционистът припомня, че вирусът няма задача да ни убие, защото ако ни убие, умира и той.

За медика не е проблемът в лекарствата и дори ваксината не би го решила изцяло. Затова съветите тук са за здрав имунитет, а именно - добър сън, добра храна, положителни емоции и ако има желание - витамини, но дори и те не трябва да бъдат приемани за дълго време, категоричен е д-р Петър Петров.

„Какво да ви кажа – нищо особено. 44-години вече работя като инфекционист, така че за мен не беше нищо ново. Хората с изрядна имунна система нямат проблеми. Това са предимно младите. При хората, които имат компрометирана имунна система, се появяват проблеми, за съжаление понякога и непреодолими. Но началникът, който определя нещата, е имунитетът. Ние можем да му помогнем, но той ако не може да се справи, нашата помощ се оказва недостатъчна,” заяви д-р Петров.

По отношение на евентуалните прогнози за втора вълна, инфекционистът заяви:

„По принцип е възможно да има по-дълга опашка, но това ще го видим тепърва, защото това не е грипен вирус, който познаваме до болка. Това е един коронавирус и ние не знаем как би мутирал той. Но, нали се досещате, че вирусът няма за задача да ни убие? Ако ни убие нас, умира самият той. В генетичен аспект го казвам – той не е дошъл да ни убие, а е дошъл да паразитира в нас. Въпросът е от COVID или с COVID. Не става дума за философски проблем, става въпрос за наука.”

„При много от случаите, за които се смята, че са починали от коронавирус, това не е така. Това е доказуемо, разбира се, но не ние това задачата сега. Може би след време ще има ревизия на много информации по отношение на смъртността, но засега все още се борим,” допълни медикът.