"Хантавирусът е заболяване, което съществува открай време в Китай, от средните векове, защото е ендемично заболяване. Ние също имаме - в Северозападна България. Това е хеморагична треска с бъбречен синдром и е високо опасна болест в смисъла на това, че се характеризира с висока смъртност около 30%. Регистрират се между 5-12 случая годишно, но не се предава от човек на човек. Предава се чрез гризачи и замърсена храна и вода и няма никакво отношение към ситуацията", това коментира на днешния брифинг главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

Притеснението на хиляди българи дойде от анонс, че човек от китайската провинция Юнан е починал от хантавирус. Човекът издъхнал докато се е връщал на работа в провинция Шандун с автобус в понеделник. Той е бил тестван позитивно за хантавирус, а незабавно останалите 32-ма души в автобуса също са били тествани.

Хантавирусите (Hantavirus) са род РНК вируси, които принадлежат към семейство Binyaviridae. Вирусът се разпространява посредством вектор гризачи, което го прави уникален в своето семейство, и може да причини разнообразни болестни синдроми при хората по целия свят.