"COVID-19 ни припомни колко важен е човешкият живот, извън злободневните проблеми. Посланието трябва да бъде позитивно, защото тази истерия вече трябва да отмине. Тепърва ще разберем цената, след като преминахме кризата с COVID-19, защото матурата предстои”, каза пред БНТ д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

По думите му пациентите са били като наплашени деца, защото страховете им се подклаждали от разнопосочните мнения, които излизаха в пространството.

"Абсолютни изказвания не трябва да си позволява никой, специалистите са тези, които трябва да говорят по тази тема", настоя медикът.

"Всички тези хора се страхуваха и до последно отлагаха ходенето при специалисти и смъртността, която сега се отчита, се дължи на това", настоя Найденов. Според него тепърва ще се правят изводите от тази пандемия.

 Д-р Емануил Найденов настоя, че реформата в здравеопазването не трябва да се бави, въпреки изказаните мнения, че не сега е времето тя да се разгърне.

"Печелившо звено в системата на здравеопазването няма, реформата в здравеопазването не трябва да се бави. Заплащането винаги стои в основата на нещо, което има разход Трябва да има ясна тенденция, разумно разпределение на публичните разходи в здравеопазването".