Малка е вероятността да има втора вълна на епидемията от коронавирус през лятото. Това прогнозира проф. д-р Карен Джамбазов по време на пресконференция на медицинския щаб в Пловдив.

„Стана ясно, че ние сме силно зависими от заболеваемостта в Западна Европа и другите държави. Всичко зависи от това каква ще бъде общата епидемиологична обстановка, както виждате и преди заразените основно дойдоха отвън. Ако лятото бъде горещо и сухо предполагам, че е много малко вероятностите да има втора вълна, но е много вероятно през септември и октомври да има такава. Затова е много важно да останем в готовност“, каза директорът на УМБАЛ „Свети Георги“.

Той добави още, че част от работата на медицинския щаб е била да се разпределят правилно силите. 

„Костваше ни известно време, но мисля че добре се справихме. Ще бъдем добре подготвени в случай, че това се повтори“, каза Джамбазов.

Към момента няма засилен наплив от хронично болни пациенти в болниците под тепетата.

От щаба увериха, че не всички пациенти с коронавирус се лекуват с хлорохин и това се прави само при преценка на лекаря. Взима се под предвид придружаващите заболявания на съответния пациент.

Според Дани Каназирева ниската заболеваемост в Пловдив се държи на спазването на мерките от страна на гражданите, както и добрата организация на медицинския щаб.

„Ниската заболеваемост ни даде около 20 дни, в които да успеем да направим организация. Да определим конкретни болници и да предотвратим възможността съмнителни случаи да имат контакт с останалите пациенти или персонал. Ние успяхме да изолираме всички случаи. В момента, в който изолираме клъстерите – ограничаваме развитието на заразата. Това се случи в Пловдив, за разлика от други места, където има повече заразени и от гражданите и от медицинския персонал“, коментира Джамбазов.