Бойко Борисов направи проверка на бившето военно летище край хасковското село Узунджово, което в момента се преструктурира като буферен паркинг за тирове.

„1200 тира са пропуснати за едно денонощие, опашката вече е 24 км. Намаляла е двойно. Днес ще поставим и химически тоалетни, БЧК също се включват. Ще има и осветление, както и временни бутки за храна“, коментира Младен Маринов от автомобила на Борисов по време на проверката.

Премиерът заяви, че многократно се е чувал с различни представители на властта в Турция, включително и с Едроган, за да може да се подобри ситуацията на границата и да намалеят опашките.

„Разполагаме със 150 декара писта, днес ще изчистят наносите. От тук е организирано да се движат към пунктовете. Има капацитет за 2000-3000 тира“, заяви Маринов.

„Такава беше идеята да има голям буферен паркинг заради забраните в Турция и да можем да избегнем струпването на опашки на границата. Кризата няма да мине за ден за два, трябва да се подготвим, защото ко кризата стане по-тежка тъка трябва да могат да стоят хората.  В момента обсъждаме да качваме на влакове голяма част от тировете. Трябва да е удобно, сиреч, да се постараем в тази криза да създадем максимално добри условия на превозвачите. От Турция обещаха българските тирове да ги прекарат веднага“

Премиерът призова да се спазват мерките за безопасност.

„Единственото, което трябва да направим е да нямаме контакт един с друг“, заяви още премиерът.

Много е важно, че от Румъния и Сърбия не можем да ги спираме и всички от Азия минават от тук и тук карат карантината.

Паркингът трябва да заработи по предназначение от утре, като в момента на място има 50 работници.

"Трябва да осигурим възможност за работа на тези, които могат в момента, за да могат те да си плащат осигуровките и данъците и по този начин да помогнат на тези, които няма как сега да работят", коментира Борисов.