Поддържаме връзка с другите държави, наблюдаваме ситуацията. Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината. Хората, които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм министри и зам.-министри да ги чакат и да говорят със семействата да си останат по къщите.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредното заседание на Съвета по сигурността. Срещата, която трябваше да се проведе във вторник, беше преместена за днес следобед. На нея стана ясно също, че се сформира кризисен щаб за борба със заболяването.

На срещата бяха обсъдени данните за разпространението на коронавируса, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

"Още нямаме криза, нямаме заболяване", увери премиерът Борисов. "Но в други държави вече има. Правим го, да се пазим. Ако нямаме тази стиковка, ще станем като Италия", добави той.

Премиерът Борисов иска от медицинските екипи на всички болници да бъдат в готовност за евентуални случаи на заразени с коронавирус. Освен това на всички гранични пунктове на България започва мерене на температурата на влизащите в страната като мярка срещу коронавируса. На граничните пунктове са разработени мерки за откриване на заразени хора, каза пък шефът на ВМА и на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Всички летища вече са оборудвани с технически средства. По сухопътните граници има мобилни термометри, докладва той. Утре се организира учение как се третират пристигнали на летище София болни хора.

Тестове за коронавируса могат да се правят само на болни хора, подчерта той. Освен това България има само 3000 теста и те трябва да не се хабят напразно. Обмисля се и отмяна на масови мероприятия, заяви още ген. Мутафчийски. Армията примерно е отминала денят на отворените врати във военноисторическия музей на 3 март, посочи той. Коронавирусът има сравнително ниска смъртност в сравнение с останалите инфекциозни заболявания, успокои Мутафчийски.