Ако не построим АЕЦ „Белене” до 10 години, ще увиснем на кюмюра. Така коментира дебатите около строежа на Втора атомна премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Крумовград, където участва в откриването на новия рудник Ада тепе. „Най-големите световни инвеститори дойдоха, вие ме питате за Ковачки”, ядоса са премиерът на въпроси за огласените кандидати за участие в проекта. 

Ден по-рано БСП обяви, че ще внесе сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на дружества, свързани с Христо Ковачки, който е спряган, че стои зад някои от компаниите, заявили желание да участват в АЕЦ "Белене".

"Толкова години Ковачки и БСП работиха заедно, години наред. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, ако "Росатом" е близка до него, те просто в отчаянието си не знаят какво говорят тези хора. Една година труд съм вложил, за да докарам едновременно французи, руснаци, германци, за да можем да построим АЕЦ "Белене", продължи Борисов.

"След 10 години 5-и и 6-и реактор приключват своята дейност и тогава ще увиснем само на въглищата. Затова правим тази инвестиция с най-големите инвеститори в света - Америка, Франция, Германия, Русия, Китай и Южна Корея, а вие ме питате на Ковачки. От 13 заявления за строителство вие ме питате за Ковачки", възмути се премиерът.

Борисов отрече категорично и публикацията в "Политико", че България ще се бори нашият еврокомисар да получи ресор "Земеделие". 

"Това, което искаме, са модерните ресори - киберсигурност, управление на IT технологии. Това сме го заявили преди месец и половина в мое лице пред Еврокомисията. За какво ти е ресор земеделие - там парите са разпределени за всички държави. Някой пуска тоя слух, за да каже после, че не са ни го дали. Омръзна ми от жълтите ви новини и измишльотините на тоя и оня. Ето, ясно и точно ви казвам - ресорът, който е сега, плюс разширение към него искаме", каза още премиерът. В момента българският еврокомисар Мария Габриел отговаря за цифровизацията.

Борисов порови с ръка в извлечения от новооткрития рудник концентрат със злато след като преряза лентата. Канадската компания „Дънди Прешъс Металс” инвестира 160 милиона долара в мината, в която ще се добива жълтия метал следващите осем години.   

Гайдари посрещнаха ВИП гостите преди началото на официалната церемония. Рик Хаус, президент на „Дънди прешъс металс” поздрави на български с „добре дошли” гостите и благодари на правителсвото за подкрепата. „България е чудесна страна за инвестиции. 

Проектът ни за рудника на Ада тепе има оценка от Еврокомисията като най-добър в хармония с екологията. Щастливи сме, че поне 50 човека се се върнали в Крумовград заради работата в рудника”, каза още Хаус.  "Канада много навреме махна визите за българите. Вече една година, като се чуем с премиера Трюдо, няма абсолютно никакъв проблем с българите в Канада", заяви на свой ред Борисов.

Кметицата на Крумовград Себихан Мехмед посрещна с прегръдка и целувки премиера. „Много ви е хубав градът, видях парка, площада, автогарата”, изреди Борисов. „Благодарение на държавата стана всичко,” отговори му Мехмед, която кара четвърти мандат и минава за един от най-успешните кметове на ДПС.

 „Тук в Крумовград няколко програми на правителството работят перфектно“, каза още премиерът и изреди санирането на блокове, ремонт и изграждане на стадиона, автогарата и други. „Независимо, че сме от различни политически партии с кметицата на Крумовград, парите отиват пряко към хората“, допълни още премиерът.

Той спомена и за ремонта на пътя от Кърджали до Момчилград и този до Крумовград, където преди време свлачище затвори шосето.

В церемонията участва също председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, а Борисов докара с джипа си финансовият министър Владислав Горанов и областният управител на Кърджали Никола Чанев.

„Желая ви още по-големи заплати, обърна се премиерът Бойко Борисов към работниците в рудника и напомни, че средната заплата в мината ще стигне 2700 лв. през 2020 г.

И обясни, че темповете, с които се развива българската икономика е причина много българи да се върнат по родните краища.