Какво се случва с италианския боклук, заради който прокуратурата обяви, че разследва и заместник-министър в ековедомството? Проверки имаше и на пристанище Варна, откъдето се предполага, че влиза боклукът. Микеле Буономо, представител на неправителствената организация „Лега Амбиенте", първа подава сигнал срещу италианската мафия за търговията с боклук и следи отблизо всичко по темата, разказа Нова телевизия.

Първите сигнали за екопрестъпления в Италия се появяват в зората на 90-те години. В зоната между градовете Неапол и Казерта екозащитниците засичат хиляди нелегални сметища за токсични материали и горене на пластмасови отпадъци. Затова и тази зона се нарича „Огнената земя”. Екозащитниците от „Лега Амбиенте”, които са най активната организация за опазване на околната среда в Италия, засичат близо 5 000 сметища и отчитат, че земя на площ от 1763 кв. километра е натровена. Неаполитанската област Кампаня е една от най-плодородните зони в Южна Италия. Обществото буквално експлодира, след като научава.

Прокуратурата започва серия от разследвания и установява връзката между бизнесмени от Северна Италия с местната мафия „Камора”, които с помощта на някои местни политици са организирали канал за разтоварване и горене на отпадъците край Неапол. Италианските власти създават специално звено за разследване на екомафията и поставят екопрестъпленията под ударите на наказателното право за сериозни престъпления. През 2007 година ЕК осъди Италия, че е допуснала 4 860 нелегални сметища на своя територия. Зоната край Неапол влиза под контрола на военните за 4 месеца. Сметища са затворени, Неапол се изчиства от боклука, а Италия регламентира износа на отпадъци. Оттогава са засечени и пратки с боклук за България.

Неаполитански боклук бе засечен на пристанището във Варна, а вчера пак там е открит боклук от Салерно. „Още преди 20 години богатият индустриален Север имаше нужда да се отърве от отпадъците си. Трафикът хваща посока, където намира канал, а за мафията това е средство за печалба, което не може да пропусне”, каза той. „Тук при нас се оформи един „триъгълник на смъртта” с токсични вещества. България се появи покъсно на престъпната карта. Легалните канали са към Африка, Азия, а в Европа – Австрия, Португалия и Швеция. Нелегален трафик сме засекли и към Индия и Китай”, коментира още Буономо.