Бой, унижения и жестоки наказания търпят болните възрастни хора в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив. В същото време, центърът се смята за едно от най-елитните заведения от този тип. За едно място там се борят около 60 души.

„Започнахме проверка по ваш сигнал. Това, което се констатира до момента е, че въпреки че този център е с изключително добри условия, за разлика от Горско Косово, виждаме, че качеството на персонала е изключително ниско и отношението, което те имат е абсолютно недопустимо. Събрали сме достатъчно материали, които смятаме да предадем на прокуратурата”. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в студиото на „Неделята на NOVA”.

„Надяваме се за този случай да има най-тежки наказания”, каза още Деница Сачева.

"От началото на годината 13 000 души останаха без личен асистент. До момента сме направили национална програма, за да помогнем на тези хора, но за съжаление тя ще започне на действа през март", коментира социалният министър оставането на хора с увреждания без личен асистент.

“Трябва да намеря решение на тези проблеми. Даваме 3,5 млрн. годишно, трябва този ресурс да отива там където има нужда. Само 92 млн. лева ще бъдат дадени за личен асистент през тази година“, уточни тя и добави: „Опитвам се да намерим пари и в този бюджет за решаване на проблемите извън националната програма.“

По повод мерките за фалшивите болнични социалният министър каза, че вече е направен анализ и той е предоставен на социалните партньори.

Сачева защити държавните чиновници, за които през изтеклата седмица стана ясно, че са взели 25% от всички болнични по коледните и новогодишни празници.

„25% от служителите в бюджетния сектор. Високият процент е разбираме, защото държавата е най-големия работодател. В нашето ведомство от 350 служители, само четирима са взели болнични по празниците. Направили сме проверка, няма хора, които да са злоупотребили. Искам да защитя администрацията, те са 140 000 души“, каза тя.