Българската народна банка е в процес на подготовка на мерки, които ще позволят въвеждането на временен мораториум за отлагане на плащания по банкови кредити. Това съобщи в интервю за Нова телевизия управителят на БНБ Димитър Радев.

"Това, което ще стане, е, че вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата им стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити", каза той.

Димитър Радев подчерта, че банките работят индивидуално със своите клиенти още преди обявяването на извънредното положение. Призова хората с ипотечни кредити да се обърнат към банката си. "БНБ дава допълнителна гъвкавост на търговските банки, така че да могат да прилагат индивидуален подход без да получават по-тежко положение по отношение на капиталовата адекватност и ликвидността. Този пакет ще бъде обявен до края на седмицата", каза управителят на централната банка.

Радев увери хората с депозити, че те са на сигурно място. "Банковият сектор е в добра кондиция и е готов за кризата, той премина през мащабни проверки и оценка на качество на активите и стрес тестове. Една от целите им беше да оценят банковия сектор в условията на остра икономическа криза. Имаше хипотетични сценарии, но те вече се случват", добави той.

Радев изрази съжалението си, че България е пропуснала да се присъедини към еврозоната по-рано и определи като грешка това, че преди 10 г., в началото на предишната икономическа криза се е отказала да следва този път. "Ние нямаме кредитор от последна инстанция, каквато е ЕЦБ, и това ограничава мерките, които можем да предприемем. Вероятно ще чувстваме това по-силно при разгръщане на кризата, но и когато последиците трябва да бъдат преодолявани. Направихме грешка при първата криза да приемем позицията да изчакваме. Не трябва да я повтаряме, защото цената за хората ще бъде по-висока", предупреди той.

Управителят на централната банка каза, че сроковете за присъединяване на България към банковия съюз и валутния механизъм ERM II са нереалистични вече, но отлагане за 2021 г. няма да е фатално.