Разбирането на българите за идилия е гостите да са по чорапи, прането да виси на балкона, на масата да има домашна ракия и мезе от буркани зимнина. Това сочи национално представително проучване на "Галъп интернешънъл" за традиционалистките навици на българина 30 години след началото на прозападните, пропазарни и продемократични промени в страната.

Авторите му изрично посочват, че сондажът е "провокативен", а данните трябва да се "анализират с усмивка.

Според изследването 71% от гражданите у нас отговарят, че когато имат гости, биха предпочели те да влязат вкъщи едва след като се събуят. Една четвърт от запитаните не биха предпочели гостите да са без обувки, а 4% не могат да отговорят, според допитването.

Данните показват, че над 2/3 от пълнолетните българи са буквално на ръка разстояние от всичко, свързано със земя и природа. Предпочитат ракията да е домашна и своя, имат приятели и/или близки, които отглеждат домашни животни за храна или овощни дръвчета. Често използват домашна зимнина. В последните години в София и големите градове консумацията на домашна храна придобива смисъл и на градска мода в контекста на актуалните "органични", "био" и пр. влияния.

Над 70% от българите свидетелстват, че някога са приготвяли или често ползват т. нар. зимнина, включително туршия, лютеница, компоти и т. н.

Над 60% от българите твърдят, че или отглеждат плодове и зеленчуци и домашни животни за лична консумация, или имат близки и познати, които го правят.

Социолозите са задавали и въпроси за прането по балконите"Оказва се, че за 77% процента от запитаните българи сушенето на дрехите на балкона остава основен възможен или предпочитан метод, въпреки спорния ефект върху естетиката на фасадите и градския пейзаж", коментират авторите на сондажа.

Традицията обаче е "победена" от прогреса, ако се съди по отговорите на въпроса за домашните ремонти. 55% от участвалите в проучването респонденти заявяват, че твърдението "предпочитам сам да се справям с домашните ремонти" не се отнася за тях, твърдят социолозите.

41% обаче все още предпочитат да разчитат на себе си, а не на професионалисти, що се отнася до домашните ремонти. По тази тема обаче има голяма разлика в мненията на мъжете и жените.

Представените данни са част от ежемесечната изследователска програма на "Галъп интернешънъл", посочват от агенцията. Изследването е проведено в периода между 4 и 10 септември сред 802 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.