Правителственият самолет няма да лети до Йерусалим, за да вземе от Благодатния огън. Това обяви по време на брифинг преди минути Ловчански митрополит Гавриил. Преди малко приключи срещата между Светия синод и министър-председателя Бойко Борисов.

"Полетът до Тел Авив няма да се осъществи, а предвидените средства да бъдат пренасочени към борбата с КОВИД -19. Ще си вземем от огъня от местата където го има", обяви митрополитът. Делегацията ще вземе от огъня от други места, до които той ще бъде пренесен. Вече е създадена и организация за Великден. С цел да се избегне струпването на хора в храмовете, службата ще се проведе в дворовете им, при засилено полицейско присъствие. 

"Знаете, че най-много хора има първия половин час, около полунощ. Затова и прибегнахме до подобно решение", каза Гавриил. 

Върбови клонки и цветя няма да бъдат раздавани на Цветница, обявиха още от Светия синод.

"Това е немалък компромис, но решихме, че това не е най-важното. По-важно е да има литургия", каза владиката. Той допълни, че клонките могат да се раздават на празника Св. Троица и се надява епидемията да е овладяна дотогава.

И митрополитът, и премиерът бяха категорични, че мерките за безопасност по храмовете ще се спазват. Ще бъдат осигурени дезинфектанти и лични предпазни средства, а владиците ще призовават за спазване на ограничителните мерки.

"Правителството, синодът и народът трябва да са много, много дисциплинирани. Да си почетем празника, да имаме вяра, да го направим с нашите сили и мерки", призова Борисов. Той допълни, че като недуховно лице призовава хората да останат по домовете си. 

"Нека тези, които имат най-голяма нужда, да отидат, за да не погубим духа им. Останалите - имайте предвид, че всички литургии могат да бъдат излъчвани онлайн", каза той.

Митрополитът отново изтъкна, че няма как човек да се зарази в Божи храм, като даде за пример сръбсикия владика, който бил заразен. По време на служба с духовници обаче, всички се причистили от една и съща чаша. Въпреки това, никой, който е имал досег с общия потир, не се е заразил.

"Въпреки това ще спазим всички мерки", изтъкна владиката. 

Двамата с Бойко Борисов припомниха и случай с манастир край Банкя, който бил затворен на храмовия празник.

"Една година комунистите решиха да затворят манастира "Св. троица" над Банкя, като казаха, че има шап. Блокираха пътя и никой не дойде. Още на следващата година се появи шап, умряха много животни", спомни си владиката.