През почивните дни в столичната Пета градска болница почина 64-годишна пациентка след усложнения от коронавирус. Това стана само ден след като е приета за лечение.

Жената е служител на гара „Илиянци”. По време на работа началникът й забелязал, че тя не се чувства добре.

„В деня, в който последно беше на работа, някъде по обяд, може би, влязох при нея за услуга и видях, че е умърлушена. Попитах я дали й е лошо, какво й е? Забелязах, че тя не обядва, както прави всеки ден по това време. Каза, че не й е добре”, обясни пред Нова тв Цветан Александров, началник на гара „Илиянци”.

На следващия ден състоянието й се влошава. Вместо да потърси медицинска помощ, решава  да се лекува вкъщи.

„Мислила е, че е по-скоро грип, тъй като времето беше такова мартенско време- нито в студено, нито топло. На втория ден се разбра сред колегите , че е с двустранна бронхопневмония. И ден по-късно я приеха в болница и казаха, че е с положителна проба за COVID-19”, обяснява Александроов.

Въпреки че е включена на апаратна вентилация, лекарите не успяват да се преборят за живота й.

Жената работела като ръководител „Търговска експлоатация” на гарата. Длъжността й налагала да се среща с много клиенти и колеги.

„На ден с десетина души поне беше в пряк контакт. Всеки ден са различни дежурни, тоест се среща с различни 10 души”, обясни Цветан Александров.

Началникът на гарата също имал ежедневни контакти  с вече починалата жена. Работил в съседната канцелария.

„Няколко пъти съм ходил там, а просто, за да се видим, да си поговорим, тъй като сме колеги”, разказва Александров.

Докато е била на работа, не е ползвала предпазна маска, казват колегите й. Никой не знае откъде се е заразила. Знае се обаче, че е имала контакт и със сина на първите починали от коронавирус в България. Той също работи на гарата в Илиянци. Все още е под карантина.

„Още тогава имаше много служители, които са искали да се изследват. Във ВМА, в „Пирогов” са отказвали, тъй като са казвали, че ние сме втора контактна линия, но никой не знае дали тя не е хванала чрез него”, обяснява Александров.

След като колегите на вече починалата жена разбират, че е  с положителна проба за коронавирус, началникът на гарата сигнализирал в Регионалната здравна инспекция.

Досега обаче никой от служителите на гара „Илиянци” не е сложен под карантина. Не са и изследвани. Знае се, че са изолирани само съпругът и дъщерята на 64-годишната жена.

Ръководителят на гарата твърди, че не е направена и задължителната дезинфекция на работните помещения.

„Значи на следващия ден, след като тя вече е болна, и е в домашен отпуск, на нейното място идва нейна колежка и работи на нейното място. Всички се притесняват. Дали те са носители, дали трябва да ги изследват”, обясни Александров.

От Националната компания „Железопътна инфраструктура” обясниха, че никой не им е сигнализирал за смъртния случай. От БДЖ обясниха, че казусът е в правомощията на Регионалната здравна инспекция. След нашия сигнал, оттам започнаха проверка.