Улиците тук са напълно празни. Хората се страхуват, когато се разминават. Така описва ситуацията в Чехия дългогодишният екскурзовод Габи, която от години живее в страната. До преди три дни на територията и имало 22 населени места, които са в пълна изолация, с общо население 24 500 души. Рестрикцията паднала в понеделник.

Към момента в страната има 4,091 случая на коронавирус. Починали са 53 души.

Извънредното положение в Чехия трябва да продължи до 11-и април. Обмисля се обаче то да бъде удължено. Кабинетът е предложил то да продължи до 12 май, а опозицията - до 27-и април. Предложението предстои да бъде гласувано на 7-и април.

Ето какво разказа Габи пред TrafficNews.bg за живота в изолация в чуждата държава и мерките, които се взимат:

- Как живеят хората в Чехия в момента? Как вие и останалите около вас реагирате на промените в социалния живот?

- Трудно ми е да кажа как живеят и как понасят изолацията, защото с никого не се срещаме. В карантина са само тези, които се връщат от рискови държави. Останалите имаме право да ходим на работа, да пазаруваме. Позволени са кратки излизания при нужда, кратки разходки в парка и природата, но само семейно или по двойки.

- Какви мерки са предприети за подпомагане на последствията от кризата?

- Към този момент е гласувано от парламента да се опростят здравните и социалните осигуровки на едноличните търговци за срок от 6 месеца- до септември. Те са в рамките на 200 евро за месец на човек. Държавата ще плати 60 процента за гледане на дете, както и на едноличните търговци и на останалите работници. Сумата ще бъде 80 процента от заплатите, ако фирмата или производството са затворени. Останалата част трябва да плати работодателят. Сега, разбира се, се очаква да лъсне сивата икономика.

Освен това, беше спусната програма за безлихвени заеми, които фирмите ще могат да започнат да изплащат след 1 година. За първата вълна бяха отпуснати 500 крони от чешкия бюджет. Попълва се формуляр, дълъг 16 страници. Има много желаещи, но според финансовия министър малко отговорили на критериите. Тръгна втора вълна за заеми със същите условия за много малки предприемачи с минимум 10 000 крони (приблизително 400 евро), отпуснати от ЕС, но и там цедката ще е голяма. Може би почти никой няма да отговори на критериите, защото те са още по-стриктни. Едноличните търговци от Прага няма да могат дори да кандидатстват, защото според ЕС  това е един от най-богатите градове в Европа. Това, което общините направиха, бе да опростят общинските наеми за 3-6 месеца.

Очакваната безработица е 400-450 хиляди човека. Преди кризата тя бе 3 процента. Ръстът сега се очаква да бъде умножен най-малко с 10, както се изрази вчера министърът на промишлеността.

На 7-и парламентът ще разгледа предложението на министъра на финансите да се отложат за 3 или 6 месеца плащанията на заеми и ипотеки. Казват, че банките са много силни и ще го преживеят.

- Вече стана ясно, че Чехия е първата страна в Европа, в която носенето на маски стана задължително. Опит за въвеждане на подобна мярка бе направен и в България, но заповедта бе отменена. Как посрещат чехите подобна мярка и осигуряват ли им се лични предпазни средства?

-  Премиерът Андрей Бабиш много се гордее с това, че сме първи. Следваме модела на Китай с носенето на маски. Западът го обвини, че Чехия следва един комунистически модел, а тук все пак говорим за демокрация и трябва да се придържаме към демократични модели. Ще видим кой ще има право накрая.

Иначе купуваме тонове маски, медицински материали, както и респиратори. Идеята бе да се раздават маски на населението. В момента гражданите получават по две маски, ако си запишат час за посещение, например, в градската библиотека.

Във всеки случай е неприятно, трябва да ги носим и сред природата, и в парка. Хората са много против, но глобите са големи - 10000 крони, това са 400 евро, ако си без маска на улицата.

Иначе цяла Чехия шие маски. Вече няма връщане – ушили сме ги, ще си ги носим, в кръга на шегата, разбира се.

- Как се възстановява страната?

- От днес са отворени и магазините за домашни потреби, както и така наречените смесени магазини. В Моравския край от понеделник е въведена т.нар. „умна карантина”.  Тази има за цел да замести изолацията, в която се намираме в момента и да помогне не само за много по-бързото трасиране, но и за по-бързото ни завръщане към нормален живот.

Ще се увеличат правомощията както на армията, така и на полицията, тя ще може да пише актове та място за не носене на маски, за гости в двора и т.н.

Оказва се, официално, че във всеки мобилен телефон има чип, който събира информация за движението на всеки притежател. На практика, ако човек се разболее, не трябва да се мъчи дълги часове наред да си спомни по минути какво е правил за последните 5 дни, достатъчно е, че този интелигентен чип знае всичко, за няколко минути операторът е способен да измъкне без бой информация от рода - седял е в трамвай номер 8, от 10 до 10.07. Не само това - казва и колко човека са пътували в трамвая със заразения.

На помощ идват и кредитните карти, благодарение на които се знае точно на коя каса заразеният е платил и коя е била продавачката. Ако към тази система се припои голяма част от населението, интелигентната дигитална система няма да вижда хората в трамвая или магазина само като бройка, но според мобилния номер ще знае и за кого става въпрос.

- Каква е вашата прогноза за туристическия сезон? Ще успее ли браншът да се възроди?

- В най-оптимистичната прогноза Чехия трябва да се върне към нормален живот на 15 май, с отваряне на училищата. Аз съм много тежък оптимист и съм убедена, че сезонът ще започне през септември, може би и месец по-рано. Трябва да стиснем зъби и да доживеем, както чехите казват, здрави дотогава.

- Как виждате живота след края на кризата?

- Това, за което не съм оптимист и ме плаши, е че много ще излязат от тази ситуация полудели. Дано бързо да намерят път към нормалния живот, но аз не съм обнадеждена...

Снимка: REUTERS/David W Cerny