Варненецът Едуард Тавитян, който живее в канадския град Халифакс, се хвърли в ледените води на Атлантическия океан, за да спаси човек, паднал зад борда на ферибот. Историята се разиграва през октомври миналата година край бреговете на Нова Скотия, съобщава "България он Ер".

Екипът на ферибота е преминал през тренировъчна програма, но за първи път се случва да използва знанията си практически. Капитанът нарежда да бъде извършена сложна маневра, която да приближи огромната машина до човека, но без да го нарани. Инженер Едуард Тавитян обаче осъзнава, че са необходими по-спешни мерки, за да бъде спасен мъжът.

"Видях как започва да потъва. Нямахме време и скочих. Скочих, за да помогна", споделя българинът.

Усилията на екипажа се увенчават с успех и 30-годишният мъж е изваден от ледените води на океана.

"Има адреналин, който се покачва в такъв момент. Всичко, за което мислим, е да извадим този човек от водата възможно най-скоро, защото хипотермията може много бързо да го застигне", казва капитанът на кораба.

Този ден остава паметен и за Джени Роландс, която все още се обучава и това е първият ѝ курс с ферибота. Вместо да я изплаши - напрегната ситуация я мотивира да работи още по-усилиено.

"Никога не знаеш кога ще се случи нещо подобно и аз искам да бъда подготвена и да помогна на екипа", категорична е тя.

За своето дело екипажът е получил благодарствени писма и сертификат от канадската провинция Нова Скотия. А директорът на пристанището е категоричен - не би могъл да бъде по-горд от начина, по който са действали.