„Искам да прегърна семейството си, но съм длъжен да предпазя и тях и съселяните си,“, казва Божидар Будин от разложкото село Добърско. Той и още двама мъже се завърнали от Германия преди седмица. За да спазят задължителната карантина въобще не се видели със семействата си, а веднага били изолирани в къщички в местността Козария над селото. Имотът е собственост на софиянец, който се съгласил безвъзмездно да ги приюти, за да могат всички в селото и близките им да не се притесняват от евентуална зараза.

Местността е само на 100 метра от дома на Божидар. Но мъжът смята, че така е правилно и заедно с останалите двама гурбетчии спазват стриктно карантината. Мъжете се чувстват добре и се надяват да не се появят симптоми на вируса.

„Искам да благодаря на собственика на къщата, който ни предостави къщата, за да можем да се отделим. Името му е Иво. Не всеки има тази възможност да отиде някъде, иначе трябва, за да се запази цялото село, цялата община.“ казва пред Glas.bg Божидар. Съпругите на гурбетчиите им носят всеки ден храна, която оставят до оградата имота.

„За доброто на семейството, за доброто на цялото село. П росто спазваме нужната дистанция, за да може точно след една седмица още да се приберат по домовете и животът да продължи. Иначе става доста по-сложно. И да се надяваме, че всички, защото тука в селото има доста хора, които бяха в Германия, спазват карантина“, казва съпругата на Божидар-Мая.
Според кмета на селото Илиан Джунев, всеки човек трябва да има своите отговорности и воля и да направи самоизолация, ако се налага.
„При създалата се ситуация ако ни е не предприемем съответните действия, тя може да бъде много по-сложна. Всеки един от нас, трябва да го прави, ако искаме това нещо по-бързо да отмине“, допълва Илиан Джунев.