България е поискала комплекти PCR тестовове за откриване на коронавирус от САЩ. Това станало по време на телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Майк Помпео, съобщиха от "Дондуков" 1. 

Двамата обменили мнения за лекарства, медицински консумативи и тестове за диагностика на COVID-19. В разговора станало ясно, че учени и специалисти от САЩ разработват ваксина срещу вируса и нашата страна ще е сред първите, с които ще я споделят. "Всяка държава има свои опит и знания, но ако споделяме заедно ефективните мерки ще се справим по-бързо в битката с пандемията“, заявил Борисов пред Помпео. Те били единодушни, че всички страни са длъжни да продължат борбата с пандемията чрез взаамопомощ и тясно сътрудничество при обмен на успешни практики в лечението, пише Монитор. 

Премиерът представил пред държавния секретар успешната реорганизация на българската индустрия, която от седмици произвежда защитни облекла, шлемове, очила и маски. Той подчератал, че облеклата отговарят на сертифицирани стандарти и изисквания за всички, работещи пряко с коронавируса. Борисов разказал и за приетия от правителството пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на работодателите и работниците. Той подчертал пред Помпео, че страната ни полага усилия да се запази заетостта на всеки гражданин. „Като мине времето на пандемията, България, Европа и САЩ, които споделят еднакви демократични ценности и свободи на гражданите, заедно като стратегически партньори ще измъкнат държавите си от икономическата криза вследствие на коронавируса“, казал в телефонния разговор пък Майк Помпео.